078 200 5000Nooddienst

Een gezond gebit is een schoon gebit.

 

Voor een gezond gebit is een goede mondhygiëne onmisbaar. Desondanks ontstaat vaak na verloop van tijd tandsteen. Tandsteen vormt een ideale leefomgeving voor bacteriën. Deze bacteriën kunnen tandvleesproblemen veroorzaken. Tandvleesproblemen kunnen onder andere verlies van tanden en kiezen tot gevolg hebben. Daarom is het belangrijk dat tandsteen tijdig wordt verwijderd. We proberen deze professionele gebitsreiniging zoveel als mogelijk aansluitend op de periodieke gebitscontrole te laten plaatsvinden.

 

Tandvlees en tandsteen

Gezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. Gezond tandvlees bloedt niet bij het poetsen of het eten. Ontstoken tandvlees kan rood, slap en gezwollen zijn, ook kan het gaan bloeden bij poetsen of bij het eten.

Ontsteking die in de rand van het tandvlees zit, heet gingivitus, dit wordt veroorzaakt door bacteriën. Die (verschillende) bacteriën zitten in tandplak. Tandplak is een zacht kleverig laagje op de tanden en kiezen. Tandplak kan verkalken tot tandsteen dat stevig vastzit aan de tanden en kiezen. Zonder tandplak vormt zich geen tandsteen!

Als de ontsteking zich uitbreidt in de richting van het kaakbot, kan het tandvlees loskomen van de tand of kies. In die ruimte die zo dan ontstaat tussen het tandvlees en de tanden, vormt zich ook weer tandplak. Door deze tandplak verplaatst de ontsteking zich nog verder in de diepte. Daardoor ontstaat er een ‘pocket’.

Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis. In een gevorderd stadium ontstaan er pas klachten. Die kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het los gaan staan van de tanden en kiezen of het ontstaan van ruimte daartussen.

Zijn de pockets minder dan 6 mm diep, kan de paro-preventie assistente u hiervoor behandelen. Is de tandplak en het tandsteen nog dieper gekomen, dan wordt u doorverwezen naar een mondhygiënist. Zij maken samen met u, uw mond weer gezond(er) door middel van het reinigen van uw gebit en daarbij instructie te geven hoe u uw mondhygiëne kan verbeteren.